חברי אילמ"ר היקרים
היום נתייחד כולנו עם קורבנות השואה והגבורה, אחינו היהודים ובני העמים האחרים אשר נספו במלחמת העולם השנייה ע"י הנאצים ועוזריהם על רקע הבדלי דת, דעות פוליטיות והשקפות עולם. כמו כן נזכור בגאווה את ניסיונות ההתנגדות וסיפורי הגבורה של יהודים ואת הסיוע של חסידי אומות העולם, בתקופה החשוכה ביותר שידע העם היהודי.
השנה יצאנו בקריאה למעבדות להביא להנצחתם של עובדי המעבדות הרפואיות אשר ניצלו ממכונת ההשמדה הנאצית. אנו מעלים את סיפורם של 3 ניצולים וקוראים לחברי אילמ"ר להפנות אלינו מידע נוסף לגביי כל סיפור של קולגה שניתן להנציח.
בנוסף, יוזמה מרגשת של אילמ"ר בשיתוף ד"ר מרים עופר, מומחית בין לאומית לחקר הרפואה בתקופת השואה (מחברת הספר "חלוק לבן בגטו") הביאה לאיסוף מידע לגביי המעבדות הרפואיות שפעלו בגטאות ובמחנות והיו חלק ממערך שירותי הרפואה. התיעוד כולל דוחות ביצוע בדיקות מעבדה, שמות של מנהלי מעבדות וסיפורים מרגשים על תפקיד המעבדות בהצלת חיי אדם. המשימה לא הייתה פשוטה שכן תיעוד פעילות המעבדות היה דל.
אנו מקווים שעבודת אילמ"ר בנושא, תהיה חלק מהמשימה החשובה של הנצחת השואה למען הדורות הבאים. אנו מביאים לכם תמצית של המידע שנאסף שיתפרסם בקרוב כמאמר.
אני בוחר לסיים באמצעות ציטוט של דברים שנכתבו ביומנו של פרופ' לודוויג הירשפלד מנהל המעבדה בגטו ורשה בעקבות הרצאה שהעביר בגטו לצוותים הרפואיים שעסקה ב"תא החיידק" שמלמדים על התשוקה והכמיהה לזמנים טובים יותר ועל הרצון לשמור על הרמה המקצועית ולהמשיך להתעדכן. "היהודים אינם אוהבים הרצאות פופולריות, הם רוצים אתגר אינטלקטואלי. ולכן התמקדתי בנושאים מאתגרים, ודיברתי על המחקרים המודרניים על מבנה תא החיידק וכיוצא בזה. ראיתי את ההתעניינות הגוברת בעיני השומעים: עדיין נשאר עולם החשיבה, הלילה עוד לא בלע הכל. סיימתי לקול מחיאות כפיים סוערות, והיושב ראש נתן ביטוי לתקווה שיהיה המשך להרצאות אלה. כנראה מצאתי את הדרך הנכונה אל האנשים המעונים האלה, שבאו לדיון ולהחלפת דעות, ולכל דבר שהזכיר להם את החיים שלפני המלחמה".
בברכה,
ד"ר אבי פרץ, נשיא אילמ"ר
תיעוד סיפורי ניצולים
- המעבדות הרפואיות ותרומתן למערך הרפואה בגטאות בזמן השואה
- סיפורו האישי של ד"ר משה ברזלי
- סיפורו של יצחק מ. גרונפלד
- סיפורה של רבקה (ריבה) שטרן לבית דודוביץ